0

# If Bob produces 36 or fewer items

How come the answer is E. It should be C. It is solvable with 1 and 2 combined

commented Sep 15, 2016 by Beginner (25 points)

0

When the two statements are combined, the 2 additional items produced this week result in an earnings increase of \$30 (from \$480 to \$510).
Thus, the amount earned by each of the 2 additional items produced this week = 30/2 = 15.
It is possible that these 2 additional items were paid at the regular rate (x) or at the higher rate (1.5x).
Case 1: x=15
Since x=15, every item produced up to the 36th item earns \$15.
Since 15*36 = 540, and the total amount earned last week was \$480, the total number of items produced last week was LESS than 36.
Thus, every item produced last week was paid at the regular rate:
Total items produced last week = 480/15 = 32.
Case 2: 1.5x = 15, implying that x=10
Since x=10, every item produced up to the 36th item earns \$10.
Since 1.5x = 15, every item produced beyond the 36th item earns \$15.
Since 10*36 = 360, and the total amount earned last week was \$480, the total number of items produced last week was GREATER than 36.
Total amount earned by the first 36 items produced last week = 36*10 = 360.
Total amount earned by the additional items produced last week = 480-360 = 120.
Since each of these additional items earns the higher rate (\$15), the number of additional items produced last week = 120/15 = 8.
Total items produced last week = 36+8 = 44.
Since the total number of items produced last week could be 32 or 44, the two statements combined are INSUFFICIENT.

answered Sep 16, 2016 by Guru (5,628 points)
Awesome Explanation
commented Sep 16, 2016 by Beginner (25 points)
Student Speaks

Jyotsna Mehta